Om Ekofreak

 

För 14 år sedan träffade jag mannen i mitt liv.

Han kallade sig ekologisk nörd, en livsfilosofi som kommit att prägla min vardag.

 

Ekofreak är tillägnad min nörd och även om jag fortfarande inte är lika fanatisk som honom  så blickar vi tillsammans fram emot en framtid som är så ljus som möjligt för oss, våra barn och världen omkring oss.

 

Med Ekofreak vill jag våga hoppa utan skräck, sikta mot toppen utan att vara rädd för att snubbla på rötterna, vara den mamma och fru jag önskar att vara med målet att vara den bästa Paula jag vet att jag kan vara, och dessutom inte enbart för nördens eller Otto och Hannahs skull utan framför allt för min egen skull.

Amen.

 

 

 

Min filosofi om att återanvända och förnya möbler.


När jag renoverar mina möbler har jag ett hållbart tänk från början till slut.


Att möblerna är secondhand är givet men även övriga delar i processen följer samma tänk.


Allt tyg är köpt secondhand, oftast från Pingstkyrkans eller Lions loppisar som ger alla pengar till välgörenhet- WIN WIN situation, eller hur!?Jag har testat olika färger som påverkar miljön på minsta möjliga vis.

Första valet var den kalkfärg som kanske är den mest välkända i Sverige- Annie Sloan.

Jag tycker att färgen i sig är helt underbar, men jag var personligen inte helt övertygad av deras vaxer som används efter målning för att "binda" färgen.

Se mer: www.anniesloan.nu


Jag provade miss mustadrs mjölkfärg, som är väldigt intressant, men jag vill oftast ha ett jämnare och mer förutbestämt slutresultat, så den färgen avvänder jag enbart till de projekt som ska ha den där riktigt "chippiga" resultatet.

Se mer: www.missmustardseedsmilkpaint.se


Jag undersökte Kalklitir och Jotuns, Ladys kalkfärgsortiment, men eftersom de enbart har för veka och "fega" kulörer för min personliga smak, föll de bort.


Slutligen fann jag min personliga favorit- kalkfärg från Autentico.

Det finns hur många härliga färger och kulörer som helst att köpa, den är lätt att måla med och framförallt vaxet och övriga "förseglingsprodukter" är mycket smidigare än hos de andra fabrikaten, tycker jag!

Se mer: www.autenticosweden.se


Lite information om att måla med kritfärger & kalkfärger.


Välja färg.

En av Autenticos styrkor är att de har tagit fram flera varianter av krit- och kalkfärg med olika egenskaper. Som professionell färgtillverkare levererar de inte bara dekorativ möbelfärg utan erbjuder även färger som är mer specifikt anpassade efter olika behov och användnings-områden.


Till väggar behövs en färg som är mindre mjuk och porös än möbelfärgen Vintage. Ännu stakare måste en färg vara till köksluckor, trappor, golv och andra ytor med högt slitage. Till fuktiga rum som tvättstugor och badrum behövs bra fuktkontroll. Fuktkontroll är också viktigt för exteriöra projekt liksom som ett bra UV-filter som förhindrar att färgerna bleks efter några månader.


Välja Kulör.

Det finns många kulörer att välja mellan, så du behöver oftast inte blanda själv för att hitta en nyans som passar. Vill du blanda för olika kulöer för att hitta din egen favoritnyans går det alldeles utmärkt.


Tänk på att det är nästan omöjligt att bedöma nyanser korrekt på en datorskärm. Börja därför gärna med att inskaffa färgkartor, färgprover och ett par provburkar att testa med. Kom ihåg att färger ser mörkare och starkare ut än man räknat med när de t.ex. målas på en stor vägg. Ljusinsläpp, hur ljuset faller och vilka andra färger som finns i omgivningen är andra faktorer som påverkar hur en färg upplevs.


Åtgång & Täckförmåga

En liter färg räcker till ca 8-13 m².

 Glöm inte att ta med i beräkningen att du nästan alltid målar mer än ett lager.

Åtgång och täckförmåga påverkas av flera faktorer såsom vilken av Autenticos färger du målar med, underlagets profil, (om det är absorberande eller inte), underlagets färg, vilken kulör/nyans du målar med, utfört grundarbete och hur tjockt lager med färg du lägger på.     


Generell täckförmåga:

Ofta är färgen jämnt heltäckande efter två lager

    Vita och andra ljusa kulörer som målas på mörkt underlag kan behöva fler

    Obehandlat trä och andra porösa ytor tar till sig färg och pigment mycket bra och det kan räcka med ett lager färg (vid målning med pensel)

    

Du kan komma att märka att olika kulörer skiljer sig lite åt när du målar. Det beror på mängden pigment och skillnader i kalkbasens sammansättning, vilken utnyttjas för att framhäva de olika nyanserna.


Grundarbete.

Kritfärger är kända för att ha en otroligt bra vidhäftningsförmåga och de biter sig fast på de flesta underlag utan omfattande underarbete. Autentico Vintage och Autentioco Versante Matt har av just den anledningen blivit mycket populära till möbler som är tidigare lackade eller målade.

 

Underlaget måste dock vara torrt, rent och helt fritt från fett innan du börjar måla och ett effektivt fettlösande rengöringsmedel är nödvändigt. Naturligtvis får du också alltid ett ännu mer hållbart resultat om du först "ruggar upp" blanka och lackade ytor med ett fint sandpapper (en grundregel som gäller alla färger oavsett hur de marknadsförs). Det är inte mycket slipning som behövs för att Autenticos kritfärger ska sitta som berg. Satsar du lite mer tid på grundarbetet får du alltid igen det när du målar. Du behöver inte måla lika många lager färg och resultatet blir jämnare och snyggare.


Måla.

Förutsatt att du använder en pensel av bra kvalitet, är det enkelt att få en jämnt och slätt resultat med Autenticos kritfärger Vintage, Velvet och Versante (Venice Lime Paint är avsedd att ge ett mer oregelbundet resultat). Kritfärgens matta ytfinish och utomordentliga täckförmåga hjälper effektivt till att kamouflera mindre ojämnheter i underlaget. Möbelfärgen är extra mjuk och porös vilket gör det lätt att jämna till den nymålade ytan med fint sandpapper för en sammetslen len och ultraslät ytfinish.


Autenticos färger efterlämnar sällan några irriterande "kalkklumpar". Du får oftast bäst resultat om du arbetar snabbt med långa penseldrag. Är du van att måla med andra färger kan det kännas lite ovant till att börja med. Upplever du att färgen torkar för snabbt eller känns "trög" kan du späda ut den med lite vatten (eller ha blomsprutan i beredskap). Gäller även om du målar väggar med roller.


Torktid.

Krit- och Kalkfärger torkar mycket snabbt, ytan är som regel helt torr och klibbfri inom ca 30 minuter (det kan gå snabbare beroende på inomhusklimat och temperatur) och den är ofta övermålningsbar redan efter 1 timma. Detta gör att du t.ex kan färdigställa en möbel på ett par timmar, vilket annars kan ta flera dagar. Andra torktider gäller för Venice Lime Paint.

 

Ytskikt.

Det rekommenderas alltid att man förseglar möbler målade med Vintage.

    Kritfärgen Autentico Versante behöver inte förseglas!

    Huruvida man väljer att försegla väggar målade med Venice och Velvet är en smaksak. Det kan vara lämpligt i hallen, köket och barnrummet där det är vanligare att väggarna blir smutsiga och behöver kunna torkas av. Annars brukar det inte vara nödvändigt.


Mycket generellt kan man säga att Autenticos vaxer brukar användas till möbler, Autenticos hårdvaxoljor eller lack till ytor där man behöver ett extra starkt skydd och Autentico Sealer till väggar (men även till möbler).