Hållbarhet inifrån och ut.

Hållbarhet inifrån och ut..


Jag har ett positivt psykologiskt förhållningssätt, ett holistiskt perspektiv och en tilltro på cirkulär ekonomi.


  • Positiv psykologi har kallats vetenskapen om det som gör livet värt att leva. Det är också studien av hur samhällen, företag och individer kan nå sin fulla potential. Tacksamhet kan vara nyckeln till välbefinnande och bättre samarbete. Kanske kan tacksamhet till och med leda till ett mer hållbart samhälle och arbetsliv.  I ett samhälle där vi fostrar våra barn att bli mer individualistiska ligger en fara i att man mister fårståelsen för hur viktigt det är att se sig själv som en kugge i ett hjul. Alla delar måste kunna arbeta tilsammans och vi måste se till att samhället fungerar och att vi alla mår bra.
  •  Inom såväl klassisk andlighet som nyandlighet är holism ofta ett centralt begrepp och grunden för hela existenssynen med världsalltet som en enda sammanhängande helhet, där allt har sin funktion och speciella plats och allt påverkar vartannat. Även inom alternativmedicin och psykosomatiska hälsobegrepp utgör holism en grund för friskvård och sjukdomsförståelse baserad på obalanstillstånd hos individen som kropp–känsla–tanke–själ i ett helhetssystem.
  • Cirkulär ekonomi – stora ord, enkelt budskap. Genom att handla second hand och uppmuntra till återbruk är jag en del i den cirulära ekonomin. Den innebär precis som namnet antyder att material ska snurra runt och återanvändas, istället för att lämna cirkeln och hamna på sopberget. 

OM MILJÖMÄRKT OCH EKO I FÄRGHYLLAN


Ekologisk mat styrd av en massa regler som garanterar skillnad mot annan mat. Dessvärre är det inte så för färgprodukter.

EU-regler måste följas för att mat ska få får kallas ekologiskt. Det är regler för hur produktionen ska gå till, hur produkterna ska märkas och hur kontrollen ska ske.

De här reglerna finns inte för din väggfärg eller golvvax. Där är det i princip fritt fram för en produkt som inte ens innehåller ett uns av en ingrediens med ekologiskt ursprung att marknadsföra sig som eko. Och bara för att någon av ingredienserna är ekologiskt odlad, behöver inte det betyda att den ingrediensen eller den produkten är bra för dig.

För väggfärg, golvvax, oljor eller pigment är inte ordet ekologiskt skyddat, så man kan skriva ekologiskt eller organic på flaskan, utan att en enda del av innehållet är certifierat ekologiskt.

Exakt samma sak gäller för ordet naturligt, som inte heller är skyddat. Alltså, orden “ekologiskt”, “naturligt” och “organic” kan skrivas på vilken ytskiktsprodukt som helst, utan att någon kontrollerar det. Det låter helt galet men så ligger det faktiskt till!


Så, vad ska man då måla med om man vill använda en så miljövänlig färg som möjligt? Svaret ligger inte i nya produkter utan istället i de sätt man målade för tusentals år sedan. Med hjälp av helt naturliga råvaror såsom mjölkprotein, kalk, lera och naturliga pigment.


Milk paint.


Mjölk Färg är en helt naturlig färg som innehåller mjölkprotein (kasein), kalksten, lera och naturliga & giftfria syntetiska pigment. På obehandlat trä absorberas mjölkfärgen in i träytan och kommer aldrig att flagna eller blekas.  Den är lämplig för både inom – och utomhus målning och är naturligt mögelresistent. Mjölk färg är idealisk för målning av trä, gips, betong och en mängd andra ytor. Den är miljövänlig och giftfri. Med Milk Paints Bonding Agent kan du använda mjölk färg på ytor som tidigare målade väggar, lackerade ytor, kakel plattor, metall, glas etc.