Miss Mustard Seeds Milk Paint

Miss Mustard Seed´s Milk Paint


KASEIN - MJÖLKFÄRG


Miss Mustard Seed’s Milk Paint är en miljövänlig färg i pulverform som blandas ut i vatten i samband med målning.

Mjölkfärg är en ren och enkel basprodukt, det är det som gör den så speciell! Det finns inga bindemedel eller andra tillsatser som ökar vidhäftningen eller förhindrar att pigment och övriga ingredienser  separerar.

Färgen kallas för mjölkfärg eftersom den är baserad på kasein, ett mjölkprotein. Utöver kasein innehåller den lera, kalksten (kalk och krita) samt naturliga och syntetiska (giftfria) pigment. Produkten innehåller cirtonsyra för att neutraliera innehållet av kalk (alkaliskt). Både kalk och citronsyra kan vara uttorkande för hud och frätande i kontakt med ögon och slemhinnor.

Användning av äkta naturliga pigment ger färgen god täckning med bra färgdjup, lyster och UV beständighet. Eftersom större delen av pigmenten är naturliga kan skiftningar i nyansen förekomma (upp till ca 15%) i olika satser. Täckningen varierar lite mellan de olika nyanser beroende på vilka pigment som används, vissa pigment är också lite mer svårlösliga i vatten och kan kräva lite mer arbete vid tillredning. 

Egenskaper


Karaktäristiska egenskaper för MMS Milk Paint:

 • • Vattenbaserad och miljövänlig
 • • Så gott som helt luktfri, innehåller inga Volatile organic compounds (VOC)
 • • Helmatt
 • • Hög täckförmåga
 • • Snabbtorkande
 • • Fäster inte på alla underlag (se grundarbete)
 • • Behöver förseglas för att bli vattentålig och slitstark (se försegling)
 • • För inomhusbruk till möbler, men även väggar
 • •  Kan användas utomhus tillsammans med tungolja (kinesisk träolja)
 • • Håller i evighet som pulver, tillblandad färg i ca 1-2 veckor

Färgblandningen kan ha ett högt pH-värde (på grund av innehåll av kalk), vilket är uttorkande för huden och orsaka kraftig irritation om stänk hamnar i ögonen.

GRUNDARBETE & APPLICERING


På obehandlat trä och andra porösa ytor absorberas mjölkfärgen av underlaget och vidhäftningen är mycket god, den kommer inte flaga och lossna. Eftersom färgen inte innehåller bindemedel fäster den mindre bra på blanka och icke-porösa ytor. Det är därför nödvändigt med ett noga utfört grundarbete, alternativt tillsätta ett bindemedel till färgen. Blandar du i Miss Mustard Seed's Bonding Agent (akrylbaserat bindemedel) kan du även måla blanka ytor som tidigare målats eller lackats (till och med på kakel, metall och glas m.m). Det är många som väljer mjölkfärg just för att få ett naturligt slitet utseende, "the chippy look". Om du eftersträvar ett gammalt utseende med flagnande färg så ska du inte använda Bonding Agent.

Mjölkfärg har en tunnare konsistens än förblandade moderna färger och eftersom du blandar till den förhand kan den ibland innehålla lite klumpar som kan behöva penslas ut. Resultatet är en matt och slät yta som behöver förseglas för att bli slitstark, fläck- och vattentålig.

Det är många faktorer som påverkar åtgång och täckning. En påse (230g pulver) ger ca 1 Liter färg räcker till ca 6,5 m², en provpåse räcker till ca 0,8 - 1m².

BLANDA FÄRG


Mjölkfärg kan blandas till en lasyr/bets eller en täckande färg beroende på hur mycket vatten som tillsätts. En bra blandning är nyckeln till ett bra resultat. För att få en slät färg, se till att blanda noggrant så att alla ingredienser och pigment löser sig ordentligt.

Produkten innehåller våtsläckt kalk och citronsyra vilket kan vara uttorkande för hud och frätande i kontakt med ögon och slemhinnor. Använd lämplig skyddsutrustning vid tillredning och målning.
 

 • För ett täckande resultat blandar du ca en del vatten med en del färgpulver (lagom för de flesta nyanser).
 • Som mätmått kan du använda en tesked, matsked eller decilitermått beroende på hur stor yta som ska målas.
 • Rekommendationen är att först tillsätta ljummet vatten och därefter pulver, men det går även bra att göra tvärt om. Var försiktig så att du inte häller i mer vatten än du har pulver till, börja hellre med för lite än för mycket vatten.
 • Om du ska blanda mycket färg är en mixer (som enbart används till färg) det bästa alternativet, annars går det bra med en vanlig minivisp/visp eller en liten batteridriven mjölkskummare. Du kan också blanda/skaka färgen i en glasburk med lock.
 • Vispa i minst 1-2 minuter och låt sedan blandningen stå ca 10-15 min (så att pigmenten löser sig ordentligt) och blanda sedan lite till. Vissa kulörer är lättlösliga medan andra kan vara lite svårare och behöver vispas lite extra. Skakar eller vispar du färgen kraftigt bildas mycket luftbubblor, låt färgen stå tills de har försvunnit.
 • Mjölkfärgen bör ha en konsistens som påminner om något mellan ovispad grädde och tunn filmjölk för full täckning (den tjocknar något efter att den fått stå ett tag).
 • Provmåla en liten yta för att se om du är nöjd med konsistens och täckning. Penseln skall glida lätt över ytan som ska målas. Om färgen känns trög att måla med kan du tillsätta lite mer vatten. Om färgen droppar, blir randig eller lätt bildar pölar så är den lite för tunn och du behöver tillsätta mera pulver. Står du ute i solsken och målar kan du behöva tillsätta lite extra vatten.
 • Vill du ha en lasyr tillsätter du mer vatten tills du får en koncentrartion du är nöjd med (ca 2 delar vatten och 1 del pulver).
 • Färdigblandad mjölkfärg kan sparas i ca 1 vecka i en burk med tättslutande lock (förvaras mörkt och svalt).


Milk Paint är tillverkat av naturliga pigment och kulörerna kan därför variera lite mellan olika påsar.

OBS! Vattenkvalitén kan påverka lösligheten av färgpulvret. Har du egen brunn och upplever att det inte går att få färgen slät (den blir grynig med små korn), så kan du prova med uppvärmt destillerat och avmineraliserat vatten (t.ex batterivatten eller strykjärnsvatten).

Vissa nyanser är mer svårlösliga, Tricykle är svårast att blanda medan Boxwood innehåller både gult och blått pigment vilka gärna separerar efter en stund. För att undvika att Boxwood ändrar nyans medan du målar bör du röra om ofta, måla relativt snabbt och gå inte tillbaka för att bättra på.

TÄCKNING & ÅTGÅNG


1 Liter färg räcker till ca 6,5 m²  ​​​​​(230g pulver), en provpåse räcker till ca 0,8 - 1m², men det är många faktorer som påverkar åtgång och täckning.

 • Milk Paint har en bra täckförmåga (om man blandar 1 del vatten med 1 del pulver) räcker det ofta med 1-2 lager färg. Det gäller framförallt de mörkare kulörerna, om du målar med vita och ljusa kulörer (på en mörk yta) kan du behöva 2- 4 strykningar.
 • En obehandlad porös yta suger mycket mer än en hård och glansig.
 • Täckgraden påverkas även av hur mycket vatten som tillsätts och om Bonding Agent används.
MÅLA


Mjölkfärg är en allsidig färg som kan användas både till att uppnå ett flagnade och nött resultat samt ett jämnt och slätt. Mjölkfärg har en tunnare konsistens och droppar och rinner lite mer än moderna förblandade färger. Det gör samtidigt att den flyer ut bra och inte efterlämnar så mycket penselmärken.

 • Se till att röra om färgen lite då och då (speciellt om du blandat mycket färg) eftersom pigmenten lätt sjunker till botten. 
 • Doppa din pensel ända ner till botten av behållaren, färgen längst upp är ofta tunnare och lite mer transparent.
 • Lite klumpar är normalt, de kan penslas bort när färgen appliceras. Små klumpar kan också jämnas ut med ett fint sandpapper efter att färgen, de kan efterlämna små märken och skapar på så vis unika ytor. 
 • Milk Paint torkar väldigt snabbt! Tillåt färgen att torka ca 30 min mellan varje strykning. Om Bonding Agent  tillsatts förlängs torktiden till ca 2 timmar.
 • När färgen torkat kan den upplevas lite matt och sträv, men så fort man förseglat den med olja eller vax så blir den mju och silkeslen.
 • För att få en extra slät yta kan du slipa med ett fint sandpapper, arbeta med lätt hand för att inte slipa bort för mycket färg. Priova med att först applicera ett lager med Hemp Oil (hampfröolja) innan du slipar, så skyddas färgen något, det dammar mindre och ytan blir extra sammetslen.
 • Vill du få fram lite slitna kanter kan du gnida bort färg med en fuktig trasa. Att måla lager på lager i olika kulörer är väldigt populärt! 

FÖRSEGLA

Mjölkfärg behöver förseglas för att bli mer slitstark, fläck- och vattetålig.

För ett naturligt resultat är Miss Mustard Seed's Hamp Oil (utan lösningsmedel) och/eller bivax ett utmärkt val. Hampfröolja härdar fullt efter ca två veckor, den är "food-safe" och kan även användas till köksbänkar och skärbrädor m.m. En målad bordsyta kan med fördel behandlas med 2-3 tunna lager Hemp Oil. Använd en luddfri trasa, torka av överflödet och låt torka ordentligt innan nästa lager. Ett vax kan användas ovan på olja, men inte tvärt om.

Miss Mustard Seed's möbelvaxer är mycket behagliga att arbeta med eftersom de inte luktar starkt av terpentin. De är främst tillverkade av bivax, men innehåller också lite carnuba vax samt doftfritt lösningsmedel i form av mineralsprit (lågaromatisk lacknafta), där man har avlägsnat/minskat andelen aromatiska kolväten för att begränsa de hälsovådliga effekterna. Även om de troligen är säkrare att använda än vaxer med växtterpentin kan de fortfarande innehålla en mindre mängd kolväten.
Mineralterpentin anses även mindre allergiframkallande än växtterpentin. Till skillnad från växtterpentin avdunstar mineralterpentin utan att lämna påtagliga rester. Växtterpentin reagerar med luftens syre, torkar långsamt och lämnar rester. Det finns dock iinte tillräckligt med bevis för att lösningsmedel utan aromatiska kolväten är helt säkra. Var därför medveten om att långvarig exponering och användning ändå kan vara potentiellt skadlig och säkerställ god ventilation. 

Till extremt utsatta ytor kan det vara bra att skydda färgen med Tough Coat, en vattenbaserad slitstark matt sealer (akryllack). Tough Coat är bäst till vita och ljusa kulörer och kan se lite molning och ojämn ut på mörka kulörer som Artissimo, Typewriter, och Tricycle .


För mer info se:

http://www.missmustardseedsmilkpaint.se/faktaommms/